top of page

Met deze kaart kan je op eigen houtje en met de hulp van een goede bril en/of verrekijker op zoek naar de miniaturen Daar waar je een nummer ziet, vind je met zekerheid een miniatuur. Soms krijg je er zelfs een icoontje bij die verwijst naar de miniatuur. En eronder vind je extra tips ! 

kaart laatste.png

1. W. De Beersteeg

2. Baudelohof
3, 4 : Vlasmarkt

5, 6, 7 en 8 : Bij Sint Jacobs en omgeving

9. laurentplein

10 : stadshal
11. stadhuis
12, 13 en 14 ottogracht

15 : kouter 

oranjepijl.png

extra tips, aanwijzingen en cryptische omschrijvingen voor vindplaatsen

opmerking: groen is oranje geworden (zie nieuwsflash waarom),

We geven je hieronder nog enkele extra tips.  Een belangrijke is om steeds uit te kijken naar de  oranje pijl.  Zie je zo'n oranje pijl op een plein of op straat, dan betekent dit dat je heel dicht bent bij een miniatuur op een bepaald plek bent. De pijl wijst je de juiste richting. 

Een tweede tip is om de zoektocht 's avond te ondernemen. Dit jaar leggen de feesten extra nadruk op de namiddagprogrammatie, wat mogelijks kan betekenen dat de meeste feestgangers naar huis gaan zodra het donker wordt !

En weet dat de meeste miniaturen verlicht zijn en al van ver opvallen als er niet teveel mensen voor lopen.

Met deze 2 tips en met onderstaande kaart, ben je goed voorzien om de 15 miniaturen te zoeken, en in beste geval zelfs te vinden !

We beseffen evenwel dat sommige pleinen groot zijn en je met nummertje alleen nog niet meteen een bakje van pakweg 20 op 20 cm vind. En daarom zullen we hier per nummer nog wat extra aanwijzingen en cryptische tips geven. 

Willem de Beersteeg (1)

Herassen zijn hot en multifunctioneel (1) vooral deze die aan ingang Karmaclan staan  !  (laat dit een cryptische omschrijving zijn om de hint te geven dat de miniatuur aan een herras aan de ingang hangt. Beschouw dit als een cadeau die je krijgt en we gaan niet telkens de cryptische omschrijving zelf omschrijven en anders is het geen cryptische omschrijving meer)

Baudelo (2)

Houten bars zijn de max (2), vooral deze voor hoofdpodiums, aan de achterkant waar doorgang is. Je hoort nog de muziek,  en je ziet de miniatuur net boven je hoofd als je drankje bestelt, gesteld dat er één zou hangen (dat gaan we natuurlijk niet zomaar verklappen en het blijft een cryptische omschrijving)

Vlasmarkt (3 en 4) 

Radio Urgent rules en heeft alles in de gaten van op hun stand aan Vlasmarkt ! (3) Dat mag je letterlijk nemen en kan je eigenlijk bezwaarlijk een cryptische omschrijving noemen, maar swoit. Nog een tip. Kijk omhoog, bv naar de VIPS (behalve als Niels Destadbader daar zou zitten, gesteld dat hij uitgenodigd wordt door Urgent ) 

"Een kakje kan deugd doen, vooral aan de Kinky Star (4). We beseffen dat dit een zeer flauwe  en goedkope cryptische omschrijving is, maar hoe zou je zelf zijn als je al een hele dag metalen spankabels met je blote handen geplooid hebt. Onthou, de Kinky star is the place to be en een zeer sympathiek bar. In tegenstelling tot de arty farty annex galerij op plein ernaast die bits nee zeiden nog bijna voor we iets konden vragen. Maar wie verwacht iets anders van arty's die galerijen en 'art-bars'  runnen en daarom dat we al eeuwigheid uit deze kunstmilieu's weg zijn en liever de straat opgaan, maar dit geheel terzijde.

Maar toch ook niet geheel terzijde, awoert aan het zo vaak bekakte en hautaine ons-kent-ons kunstwereldje.

Leve de straat, en leve de bars en vriendelijke mensen die ons ontvangen en een stopcontact voor verlichting ter beschikking stellen, ook voor gebeurlijke scatologische miniaturen die niet arty genoeg zijn voor 'kunst -bars.

Bij Sint Jacobs (5, 6, 7 en 8)

De Gentse minifeesten komen thuis bij trefpunt van Walter de Buck (5) En dit mag je ook letterlijk nemen. Zij waren de eersten waar we toestemming kregen om bakje te hangen, met een vrolijkheid en enthousiasme die Walter de Buck ook zou hebben als hij ons met onze onzin zou zien afkomen. Leve het trefpunt, de moeder van de feesten !

Wat zijn de balkonzitters dit jaar strak georganiseerd (6) . Dit begint op een cryptische omschrijving te lijken en gaan we niets meer aan toevoegen.

"gij zult geen verkeerde beker op verkeerde plein inwisselen"( 7) ? Het zou zomaar een van de 10 geboden kunnen zijn, maar dat is het niet en een serieuze tip ! Bij Sint Jacobs is toch wel een echte hotspot voor miniaturen aan het worden en op de rand van Sint Jacobs staat er nog één (8). De tip die we hierbij geven is : ' gij zult geen groenten als vlees verkopen'

Laurentplein (9)

Een goed luisterend oor is een gerecycleerd oor. We beginnen het te leren en dit kan misschien wel beschouwd worden als een cryptische omschrijving. Het moeilijkste zal zijn et Laurentplein te vinden en het is gelijk wat ver van Sint Jacobs , maar dat kan ook aan ons liggen en we zijn zeer slecht in geografie en plekken vinden, vooral als overal in de stad podia en kramen staan die onze herkenningspunten wegnemen. Dat belooft voor de rondleidingen, maar dit terzijde.

Stadhuis (10)

Het stadhuis weten de meeste mensen wellicht zijn. Het is niet voor stadhuis, maar op terras daartegen.

En de miniatuur betreft een redelijke omslachtige en dure non-oplossing voor een zelf gecreëerd soapachtig probleem. Dit lijkt wel een cryptische omschrijving van de partijpolitiek, maar hé het zijn de Gentse feesten en we gaan hier niet aan politiek doen. Zoals Lou Reed zingt op High in the City op New Sensations : ' i feel so good i don't wanne talk politics today' . Dus laat ons de eeuwige partijruzietjes vergeten en ons focussen om miniaturen, nr 10 is te vinden op terras aan café Artevelde.

Stadshal (11)

"Jaren van plechtige herdenkingen en miljoenen kostende prestigieuze events, mens ben ik blij dat ik nu gewoon een pluim in m'n gat kan steken en beetje onnozel kan doe en al dat gedoe en de bombast van herdenkingsjaar kan vergeten"  Oke, het is misschien een wat lange omschrijving die Lou Reed beter en gevatter had kunnen verwoorden, maar het omschrijft wel treffend wat omgaat in het schaap van miniatuur 11, even treffend wat er omgaat in het paard Blanche uit 'Blanche en zijn peird' van Willem Vermandere.

Ottogracht (12,13 en 14) . 

Het is niet dat Ottogracht daar om gevraagd heeft, maar het is plots ook een hotspot van miniaturen geworden, vooral omdat we er reeks sympathieke mensen troffen die ons hielpen waar we om allerlei redenen vastzaten met de oorspronkelijke plek die we voor ogen hadden. Zo zou er oorspronkelijk één komen aan Sint Baafs, maar probeer maar eens de verantwoordelijke voor miniaturen aan Sint Baafs te vinden en wens U veel succes ! Gelukkig kwam er een geweldig ijskraam ter redding die de sklyline van Gent en dus ook Sint Baafs op hun kraam hadden. Bij deze heb nog geen cryptische omschrijving gegeven, laat het zijn: Leve ijs. (12) . 

Al even sympathiek is de eerlijke keuken van Takes Thyme (13) die een wel zeer bijzondere en zelfopofferende geste gedaan hebben, met name de miniatuur van Siegfried Bracke verwelkomen !

We zullen aan 100 bars of zaken gevraagd hebben of ze Siegfried wilden huisvesten, en iedereen riep zowat in koor. NEEEE, alles maar niet Siefgried Bracke in mijn kot' en dan lopen alle mensen weg.

In dit geval konden we dat zeer goed begrijpen en we begonnen te denken dat we een strategische fout gemaakt hadden om Siegfried te visualiseren. Tot de gewelde bazin van Takes Thyme ter redding kwam. ze heeft Italiaanse roots en had nog nooit van Siegfried Bracke gehoord en dat zal ongetwijfeld geholpen hebben. Maar ze zei ja, en wij superblij en Siegfried zo snel mogelijk in de boom gehangen. (is meteen de cryptische omschrijving)

En nu we toch bezig waren, hebben we meteen een tijdreis gemaakt, terug naar de tijd van Keizer Karel  (is een echte cryptische omschrijving ), en dus ook aan Ottogracht en in dichte nabijheid van Siegfried .

Kouter (15 )

Euh, hier weten we nog niet waar precies en een vriendelijk Boomtown medewerker heeft zelf ergens op plein gezet. We zullen het morgen ontdekken op de rondleiding, gesteld dat we de Kouter vinden ! 

bottom of page